De speltakken

Omdat het heel moeilijk is om dezelfde activiteiten aan te bieden aan Scouts van 4 en 23 jaar, is een indeling gemaakt in leeftijdsgroepen, de zogenaamde speltakken.

Scouting Rythovius Riethoven – Westerhoven heeft de volgende speltakken:

4 tot 7 jaar Bevers
7 tot 11 jaar Welpen
11  tot 15 jaar Scouts
15  tot 18 jaar Explorers
18 tot 23 jaar Pivo’s
23- plussers Oudstam

De Bevers

De Bevers is de speltak voor de leeftijd van 4 tot 7 jaar. Je kunt ze herkennen aan hun rode shirt.
De Bevers draaien op zaterdag van 10:30 tot 12:30 uur. Bevers spelen op zaterdagmorgen in het thema Hotsjietonia en gebruiken hierbij hun fantasie. Samen met Stuiter, Fleur kleur, Sterre en Steven Stroom en vele fantasie persoonlijkheden worden tal van activiteiten ondernomen in en rond de blokhut, maar ook in het bos. Voorbeelden van deze activiteiten zijn; knutselen, spelletjes spelen, speurtochten lopen, koken, IVN en nog meer veel meer. Ook gaan ze 2 keer per jaar, 1 nachtje logeren op de blokhut.

De Welpen

Elke zaterdagmiddag komen de Welpen van 13.30 uur tot 16:00 uur bijeen.
Welpen zijn kinderen van 7 tot 11 jaar. Je kunt ons herkennen aan onze groene bloes met insignes. Als je goed je best doet, kun je zelfs extra insignes verdienen. Iedere week fietsen we gezamenlijk met onze leiding naar de blokhut. Om 13:00 uur vertrekken we in Westerhoven op het kerkplein en om 13:15 uur vertrekken we in Riethoven vanaf het kerkplein. Dit doen we al jaren op deze manier, het is gezellig, kinderen leren in een groep deel te nemen aan het verkeer en we kunnen op tijd starten met ons programma.

Elke zaterdag beleven zij in de jungle (het thema waar alles omdraait) weer een nieuw avontuur. Onze leiding verzint iedere zaterdag weer een ander programma zoals knutselen, pionieren, spelletjes doen, speurtochten lopen, sporten, koken en soms gaan we ergens op de fiets naar toe.

Ook gaan we 2 keer per jaar een weekend op kamp op onze eigen blokhut.

In de zomervakantie gaan ze een week op zomerkamp. We gaan dan een week naar een andere blokhut waar we alleen maar leuke dingen doen. Je leert elkaar goed kennen en beleeft avonturen die je nooit meer vergeet. ‘s Avonds blijven we lang op, want dan kunnen we nog zingen, moppen vertellen en marshmallows eten bij het kampvuur en een nachtspel spelen.

De Scouts

Scouts is de speltak voor de leeftijd van 11 tot 15 jaar. Op vrijdagavond van 19:00 tot 21:00 uur zijn zij actief bezig op de blokhut met veel actie en vooral gezelligheid. Sport en spel, pionieren, tochten lopen, primitief koken en kamperen, de Scouts gaan geen enkele uitdaging uit de weg. Om te bewijzen dat je veel leert en kunt, kun je insignes (diploma’s) behalen zoals EHBO, brandpreventie en houthakken etc.

Een jaarlijks terugkerende activiteit is de Regionale Scouting Wedstrijden (RSW)‚ waarin een patrouille van onze groep strijden tegen andere groepen uit de regio. De winnende patrouille mag naar de Landelijke Scouting Wedstrijden (LSW).

Maar ieder jaar gaan we ook met scouting Bergeijk op vlottenweekend, dan bouwen we een vlot van tonnen en houten palen. En dan dobberen we gezellig de Dommel af.

En in de zomer gaan we een week kamperen in Noord-Brabant of Limburg.

Tijdens het kamp doen we diversen activiteiten zoals; spelletjes, maken we kampvuur, lopen we gps-tochten, zwemmen, vlotvaren, koken we ons eigen avondeten en slapen in tenten.

De Explorers

De speltak die volgt op de Scouts, is de Explorers.
De Explorers van 15 tot 18 jaar organiseren hun eigen activiteiten en maken hun eigen programma. Ook weekenden en kampen worden door de Explorers zelf geregeld.

Om de activiteiten te bekostigen moeten de Explorers diverse acties (bijvoorbeeld Kerstboomverbranding, garderobe verzorgen bij een tentfeest) ondernemen om geld te verdienen. Waar het nodig is, springt de begeleiding bij. Ook gaan zij gaan 2 keer per jaar een weekend weg en 1 week op zomerkamp naar het buitenland. Op kamp in Luxemburg of zeilen in Zeeland. Ook doen ze mee aan spectaculaire evenementen en uitdagende outdoor- activiteiten. Zo leren ze om te gaan met verantwoordelijkheden en worden ze zelfstandig. Ook hopen we natuurlijk dat deze zelfstandigheid gebruikt wordt om leiding te geven in één van de andere speltakken. Zij draaien op vrijdag van 19:00 tot 21:00 uur.

De Pivo’s

Deze groep is voor de leden die van de Explorers af komen, de leeftijd van deze groep is tussen de 18 en 23 jaar en hebben spectaculaire programma’s, zoals karten, paintballen, mountainbiken, poolen, koken op kampvuur, maar ook een potje kaarten of voetballen. Ook gaan zij 2 keer per jaar een weekend weg en 1 week op zomerkamp naar het buitenland. Deze groep wordt zelfstandig gedraaid alleen zijn er wel begeleiders bij die een oogje in het zeil houden.

Deze groep draait op vrijdag avond vanaf 19:00 uur tot in de late uurtjes

De Oudstam

Bij de oudstam behoren 23-plussers, leiding en oud leiding, bestuursleden, maar ook leden die te oud zijn voor de andere speltakken en scouting niet los kunnen laten. Deze groep draait één keer in de vier weken op vrijdag avond vanaf 21:00 uur. De programma’s zijn heel divers van koken tot een bosspel van karten tot een creatieve workshop.

Het Groepsbestuur

Als overkoepelende groep ligt daarboven natuurlijk nog een actieve groep mensen die zich bekommerd over het reilen en zeilen achter de schermen, genaamd “het bestuur”.

De zorg voor allerlei zaken die niet direct verband houden met het groepsdraaien wordt behartigd door het bestuur. Het bestuur zorgt o.a. voor het beheer en onderhoud van de blokhut D’n Duvelshoek en het materiaal, voor de financiën en de ledenadministratie. Ook onderhouden zij contact met leiding, ouders of derden (bijvoorbeeld de gemeente). Iedereen kan bij hen aankloppen met vragen, opmerkingen of voor advies.

Versterking van het bestuur is altijd welkom. Indien u geïnteresseerd bent, kunt u contact opnemen met het bestuur.

Stafoverleg en groepsraad

Om de vereniging goed draaiende te houden, wordt er ook vergaderd.

drie keer per jaar is er een stafoverleg en groepsraad. Voor afgaand van de groepsraad vindt er een stafoverleg plaats. De leiding van alle speltakken is hierin vertegenwoordigd, evenals de groepsleider vanuit het bestuur. In het stafoverleg worden allerlei zaken besproken die betrekking hebben op het draaien van de verschillende groepen, gezamenlijke activiteiten, trainingen en cursussen.

Alle punten die in het stafoverleg aan de orde zijn geweest worden door het bestuur besproken in een bestuursvergadering.

De groepsraad is een vergadering voor alle staf, leden (18+), ouders van jeugdleden en bestuur. Tijdens de groepsraad worden diversen zaken besproken, oplossingen aangedragen en bedacht, knopen worden door gehakt, zodat scouting Rythovius een goedlopende vereniging blijft.

De leiding

De leiding van scouting Rythovius bestaat uit enthousiaste, jonge mensen. Vanaf 18 jaar kun je leiding worden. Ook als je jonger bent kun je al meehelpen als hulpleiding bij de Bevers of Welpen.

De leiding zorgt ervoor dat er iedere week weer een leuk programma gedraaid wordt. Hoe intensief de kinderen begeleid worden, hangt af van de leeftijdsgroep. Jonge kinderen hebben natuurlijk meer (bege)leiding nodig. Tijdens de ‘loopbaan’ van de kinderen door de verschillende speltakken heen, krijgen ze steeds meer verantwoordelijkheid.

In de speltak wordt iedere Ieid(st)er begeleid door de groepsbegeleider. Deze helpt binnen de groep alles in goede banen te leiden. Nadat men in de staf is opgenomen volgt men een basiscursus voor de betreffende speltak. In deze cursus leert nieuwe leiding allerlei basisvaardigheden, zoals het maken van programma’s, het omgaan met problemen binnen de speltak, etc. Daarna kunnen ook nog verdiepingscursussen en/of kampcursussen gevolgd worden.